Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; sidebar_generator has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/greenlandshop.nl/httpdocs/wp-content/themes/ecobox/inc/plugins/multiple_sidebars.php on line 29
Zelf brood te bakken; dé 5 tips - Greenlandshop

Zelf brood te bakken; dé 5 tips

wonen

Brood is een van die dingen waar je misschien niet aan denkt om het zelf te maken. Het is tenslotte iets dat we in de winkel kopen en voor sommige mensen lijkt zelf brood bakken een ontmoedigende taak.

Maar er zijn veel redenen om zelf brood te maken: het smaakt beter; je weet precies welke ingrediënten erin gaan; en als brood bakken een vaardigheid is die je onder de knie wilt krijgen, dan is thuis oefenen de beste manier om dat te doen! En ja, ook al lijkt het proces misschien ingewikkeld, met deze vijf tips van een ervaren bakker (oké prima… ikzelf), laat ik je zien hoe gemakkelijk het kan zijn! 

1) Begin met meel van hoge kwaliteit 

Als mensen thuis hun eigen brood bakken, gebruiken ze vaak gebleekt meel voor alle doeleinden dat al jaren in hun keukenvoorraad ligt. Het bleken van meel is niet nodig, omdat gebakken goederen niet zo wit of luchtig hoeven te zijn als in de winkel. Bovendien ontneemt dit proces na verloop van tijd het meel van zijn voedingsstoffen. Een manier om dit te voorkomen? Koop meel van hoge kwaliteit. Als het gaat om het maken van brood, gebruik ik graag een combinatie van eiwitrijk broodmeel en volkoren meel.

2) Gebruik natter deeg 

Een veelgemaakte fout die mensen maken bij het bakken van brood is dat hun deeg te droog is. Dit resulteert in een taai, dicht brood. De beste manier om dit te voorkomen, is door een deeg te gebruiken dat wat natter is dan je misschien gewend bent. Je kunt dit doen door wat meer water aan je deeg toe te voegen, of door ingrediënten als eieren of melk te gebruiken.

3) Kneed het deeg niet te lang

Het kneden van het deeg is een belangrijke stap in het broodbakproces omdat het helpt de gist en gluten in het deeg te verdelen. Pas echter op dat u uw deeg niet te lang kneedt, anders voeg je per ongeluk meer lucht toe aan de mix en verpest je het brood!

4) Laat de gist zijn werk doen

Veel mensen denken dat ze hun gist moeten laten rijzen voordat ze ermee gaan bakken. Dit is niet het geval. Als je je deeg na het mengen een beetje laat rusten – ongeveer 15 tot 20 minuten – wordt het vanzelf geactiveerd. Ik weet dat dit misschien eenvoudig lijkt, maar weten hoe je gist kunt bewijzen, is een veelgemaakte fout die mensen maken wanneer ze aan hun broodbakreis beginnen!

5) Gebruik een steenoven

Als het gaat om het bakken van brood, kan het gebruik van een steenoven je helpen om met vrijwel elk recept resultaten van professionele kwaliteit te bereiken. De hoge hitte van de oven geeft je brood niet alleen een knapperige korst, maar het helpt ook om die warmte gelijkmatig te verdelen, zodat beide kanten van je brood er perfect bruin uitkomen!

Dus nu je deze vijf tips kent, waar wacht je nog op? Begin thuis lekker brood te bakken!

About the Author: